Mallarna i hanteringen består av element. Du kan lägga till, redigera och ta bort ett element genom att trycka på lämpliga elementet i elementmenyn.

Grundinställningar

Element har olika inställningar, men de delar grundläggande inställningar.

Namn

Du kan redigera elementets namn under Namn. Elementets namn används bara för att underlätta arbetet i redigeraren och det visas aldrig i innehållet på skärmen.

Elements placering

Du kan flytta elementet i önskad position i mallen genom att dra den. Om du vill definiera platsen mer specifikt, använd X och Y-fälten i elementets inställningsmeny. X-axeln definierar horisontala placeringen i mallen medan Y-axeln definierar den vertikala placeringen. Platsen ställs in i pixlar så att det övre vänstra hörnet har ett värde på 0 för både X- och Y-axlarna. Storleken på en Full HD-mall är 1920x1080 pixlar för horisontala mallar och 1080x1920 pixlar för vertikala mallar.

Du kan också använda rutnätet bredvid fälten för att placera elementet i mallen.

Elementstorlek

Definiera elementets storlek i fälten Bredd och Höjd i pixlar. Du kan även ändra storleken enkelt med hjälp av knapparna Full storlek och Halv storlek.

Opacitet

Som standard täcker ett nytt element området fullständigt, vilket innebär att element som är lägre i mallen inte syns genom de övre elementen. För att ändra detta kan du redigera elementets opacitet under Opacitet. Ett element med full opacitet har ett värde på 100 (procent), medan ett helt transparent element har ett opacitetsvärde på 0. Ändra opaciteten genom att flytta reglaget eller genom att skriva ett värde mellan 0 och 100 i fältet.

Avrunda hörnen

Ett nytt element skapas alltid som en rektangel med skarpa hörn. Du kan runda hörnen lite eller omforma elementet till en ellips eller en cirkel med hjälp av menyn Radiens gränser. Du kan definiera radien antingen i pixlar eller i procent.

Definiera radien i pixlar genom att skriva värdet följt av px utan ett mellanslag, till exempel 10px.

Definiera radien i procent genom att skriva värdet följt av ett procenttecken utan mellanslag, till exempel 50%.

Skapa en ellips genom att mata in värdet 50%. Du kan skapa en cirkel genom att använda värdet 50% och göra elementets höjd och bredd lika.

Rotation

Ett nytt element skapas alltid horisontalt. Du kan rotera elementet under Rotation. Redigera rotationen genom att flytta reglaget eller genom att skriva rotationsgraden i fältet.

Vrid elementet medurs genom att flytta reglaget till höger eller genom att skriva rotationsgraden som ett positivt värde, till exempel 45.

Vrid elementet moturs genom att flytta reglaget åt vänster eller skriv rotationsgraden som ett negativt värde, till exempel -45.

I exemplet ovan finns en rektangel med 50% radie och 45 graders rotation, och ett textelement med en -45 graders rotation.

Färginställningar

Förutom de grundläggande inställningarna, kan du för text och rektangelelement också definiera färgen som uppdaterare och utgivare med lägre behörigheter inte kan ändra.

Det finns tre sätt att definiera färgen:

HEX: Definiera färgen genom att skriva in ett sexfigurigt HEX-värde före siffran, till exempel # 000000.

RGB: Definiera färgen genom att skriva in värdena för rött, grönt och blått under R, G och B.

Med reglagen: Välj färg eller färgton med reglaget till höger genom att flytta uppåt eller nedåt. Redigera sedan toner, toner och nyanser genom att flytta skjutreglaget fritt på färgområdet till vänster.

Du kan också lägga till egna färger genom att trycka på fältet Färg.

Inställningar som är specifika för varje element

Förutom de vanliga inställningarna ovan har varje elementtyp sina egna funktioner.

Text

Du kan definiera inställningarna för textelement som utgivare och andra användare med liknande behörigheter inte kan ändra. Användare med lägre behörigheter kan ändra texten, dess storlek och de kan anpassa den.

Som mallskapare kan du också redigera typsnittsfamiljen och typsnittstil. I redigeraren finns det fler än tio olika teckensnitt. Dessutom tillåter redigeraren att använda organisationens anpassade teckensnitt. För att börja använda organisationens typsnitt, kontakta vår support vid support@idid.fi.

Du kan ändra radavståndet under Rad genom att skriva in värdet i fältet. Redigera utfyllnaden mellan elementets gränser och texten under Utfyllnad genom att skriva in värdet.

HTML

Funktionerna som du kan redigera i ett HTML-element är adressen, presentationen och designen.

URL-adressen som visas i elementet används för att definiera webbsidan som visas i innehållet. Utöver mallredigeraren, kan andra uppdaterare och utgivare redigera webbadressen.

Om du vill visa webbsidan som en statisk bild, välj inställningen Som bild. Vänta en liten stund efter att du har valt alternativet, eftersom redigeraren omvandlar sidan till en bild.

Du kan också redigera webbsidans utformning så att den är bättre lämpad för digital skyltning, eller för att visa delar av sidan, t.ex. en menylista, med hjälp av CSS-injektioner. Lägg till designen under Inject CSS.

Youtube

I ditt innehåll kan du visa videoinnehåll direkt från YouTube.

Lägg till en YouTube-video med dess unika ID. Sök efter videon som du vill visa på YouTube och kopiera den ID:n som är synlig i URL-adressen efter v=.

Kopiera och klistra in ID:n i fältet ID. Bekräfta valet genom att trycka på plustecknet (+) bredvid fältet eller avbryt valet genom att trycka på korset (x).

Kloning och avlägsnande av element

Du kan klona elementen i mallen och ta bort element från den.

Välj ett element genom att trycka på det i mallen eller på dess namn i elementmenyn.

Om du inte vill redigera elementet, på Avmarkera.

Kopiera elementet med dess innehåll och inställningar genom att trycka på Klona.

Ta bort elementet från mallen genom att trycka på Avlägsna.

Om du vill ta bort eller klona flera element samtidigt, tryck på Välj flera. Därefter, tryck på alla element du vill redigera, eller tar bort valet för alla genom att trycka på Avmarkera. När du har valt alla de element du vill ändra, fortsätt med att redigera dem.

Spara mallen

Slutligen spara mallen genom att trycka på bocken på den gröna bakgrunden.

Eller avsluta redigeraren utan att spara när som helst genom att trycka på korset på den röda bakgrunden.

Den nya mallen visas på den aktuella nivån till vänster under rätta upplösningen, och den är direkt tillgänglig för alla uppdaterare och utgivare av nivån.

Läs mer om att ordna och gömma element